Cara buat button Home|Dashboard|Follow sekali harum

Posted by Mira Rasidi | 18 November 2012 | 13 Comment

Assalamualaikum

Lamanya  tak buat tutorial kan?? Memang dah lama . Tapi tak pasti lama mana. Rasanya memang dah lama.Lama sangat * Berapa banyak lama dah?*Whteve. Yeah!.Time 4 tortoise.*upps*tutorial.^ ^..Sebenarnya tutorial kali ini ditanya oleh salah seorang blogger juga. Tapi cuma meera jer yang baru perasan beliau ada tanya pasal nih dekat shoutbox. Maaf dear. Serius, Memang tidak disengajakan.Kecuaian yang tidak sepatutnya terjadi:(. Takpa. Takpa. Untuk beliau, meera buat jugak tutorial nih yup. Bagi korang yang berminat boleh join sekaki. Dua kaki. Tiga kaki. Atau berkaki-kaki pown yer..Sila.Sila.Dengan senang hati Okeyyy....,, .Hehehek



Sebelum tuh. Wajib tengok contoh image dulu erkkk...--->


Aha. Seperti  dalam contoh image tuhla yang  nak dibincangkan cara pembuatannya .Kalau rasa contoh image agak menyakitkan mata, harap maklum. Sila tengok dekat button   Home|Dashboard|Follow meera tuh yer....  Ngee;)



1.  Dashboard > Layout > Add a gadget > HTML/JavaScript

2.  Copy kod di bawah dan Paste di ruang HTML/JavaScript
<div style="background image:url(http://i1237.photobucket.com/albums/ff465/meerasidi/polkadots6.png);  padding: 5px; border:1px dashed #808080; border-top-left-radius: 5px 5px; border-top-right-radius: 5px 5px; border-bottom-left-radius: 5px 5px; border-bottom-right-radius: 5px 5px;position: fixed; top: 10px; right: 10px;"><center><span style=" ;font-family:Century Gothic;font-size:small;color:#808080;">Welcome To My Belog</span></center><center><center style="font-size:12px;"><center>|<a href="http://meerasigadisapril.blogspot.com/" target="_blank">Home</a>|<a class="linkopacity" href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=8694949323198608140" target="_blank" rel="nofollow" title="Follow !" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">Follow</a>|<a class="linkopacity" href="http://blogger.com/home" target="_blank" rel="nofollow" title="Dashboard !" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">Dashboard</a>|</center></div>

AAA: Gantikan kepada background yang korang suka
AAA: Gantikan dengan perkataan yang korang suka
AAA: Gantikan URL blog korang
AAA: Gantikan dengan blog ID korang

3.  Save. Preview.


P/s: Sebarang pertanyaan boleh langsung komen Meera yer. Selamat mencuba awak semua...^ ^V





13 comments:

Acha Asha said...

Best tuto! Dah lama cari. Ingat nak request. Tengok-2 akak meera dah buad ;)

MeeraGadisApril said...

@Acha Asha Hehe.yeke dear...Hah.cuba lah yerk....hihi:). Jangan malu jangan segan.ade pob roger akak :)

Ammelia Yusoff said...

rajin nye buat tuto. teruskan usaha :)

Jue a.k.a Ibu 2F said...

terima kasih buat tutorial..tapikan kenapa tak kluar background..

Mira MeeraiKiroro said...

@Jue a.k.a Ibu 2Fmungking url image awk silap.cuba semak lg skli lg yup:)

Nurul :) said...

Yeay!! dah lama cari tutor ni.... Terima kasih buat tutor ni...tau3 :D

Nurul Anisah said...

Dah jadi.Terima kasih :)

riena qamariena said...

kan sruh ganti ID sndri tuhh kan , nak cari ID tuhh kat mne ehh , hee maaf baru buat blog so pening kple skit .

Mira MeeraiKiroro said...

@riena qamarienaID tuh bole tgk bhg adress/link blog kamu dear ada kat top tuh..^ ^. tgk kat situ ade nombor.jz copy paste no tuh.rasa mira ade wat tuto cara nk ambik ID.cube cari yup.^ ^

dya diah said...

assalamualaikum , macam mana nak letak kan dekat sidebar? sbb saya punya button follow dan dashboard ada dekat atas .

Mira MeeraiKiroro said...

@dya diah
wslm. takpe dear rasenya tidak menjejaskan button follow awk dekat atas tuh. Inshaallah. Tapi pastikan awak back up dulu yee utk langkah berjaga-jaga.

nak letak kat sidebar boleh cuba tuto yup

Nik Amilin Aimi said...

@Mira MeeraiKiroro
salam cik meera, sorry saya try jugak cari tuto kat blog cik meera untuk letakkan button follow dashboard home di sidebar tp tak jumpa. boleh bagi link tak untuk tuto tu please :) , hehe, sebab button dashboard sy ada kat atas and button tu menganggu sy punya banner

Masami Mashita said...

Kalau buat melalui font boleh ke sis..pening da kpla ni😭😭😭😭