Sidebar Title (Hover) Versi 3

Posted by Mira Rasidi | 11 April 2012 | 6 Comment
EHEM.Oishh..Sorry lagi sekali kat korang semua sebab guna versi jer dekat tuto sidebar title ni..EHEK~Actually cikmeera pown tak tau nak letak title apa dekat sidebar Hover.
Korang faham jela yup.Khihkhih^ ^

Untuk sidebar Hover kali ini yang macam ni pulak yerk>>>

 SEBELUM HALAKAN CURSOR

SEMASA HALAKAN CURSOR




STEP

1.  Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates

2.   Cari kod ini:(Bagi memudahkan pencarian,tekan Ctrl F serentak.Kemudian Copy Paste kod kat bawah di kotak Find: & tekan ENTER)
DENIM TEMPLATE
.sidebar h2 {
ATAU

MINIMA TEMPLATE/DESIGN TEMPLATE/SIMPLE TEMPLATE
h2 {

 #Kemudian cuba korang tengok di bawah kod  .sidebar h2 { atau h2 { ,terdapat kod asal kan?.So.Korang DELETE semua kod kat bawah kod  .sidebar h2 { atau h2 {  sehingga kod  } yup.


3.Lepas tu,barulah korang Copy kod kata bawah ni & Paste DI BAWAH  kod yang korang cari tadi sama ada bawah kod .sidebar h2 atau h2 {  yerk.
padding:2px;
margin:1.5em 0 .75em;
font-family:Century Gothic;
font-size:14px;
font-weight:500;
text-align: center;color: #808080;
background-image: url(URL Background sebelom halakan cursor);
border: 2px solid #FFB9C8;
    -moz-border-radius: 5px;
    border-radius: 5px;
}
 h2:hover {
padding:2px;
margin:1.5em 0 .75em;
color:#FFB9C8;
background-image:url(URL Background semasa halakan cursor);
border-left: 100px solid #FFB9C8;
}

*AAA: Warna Font sebelom halakan cursor
*AAA:  Gantikan dengan URL background korang suka.Boleh cari di freebies cikmeera yup.
*AAA: Ketebalan border.
*AAA: Pattern Border.Boleh tukar kepada dashed/dotted/solid
*AAA: Warna Border.
*AAA: Warna font semasa halakan cursor
*AAA: Gantikan dengan URL background korang suka.Boleh cari di freebies cikmeera or kat mana-2 jer yup.
*AAA: Warna border left semasa halakan cursor

4.  Preview.Kalau ok-2 ajer.Save tanpa mengeluh okey..hihi

5.  Klik SINI yup.Huhu


P/s:Jangan lupa roger2 dekat cikmeera okey.Nak tahula jugak korang buat jadi ke tak...Okey yunk2...Keep ur smile yup:)

6 comments:

Nurrul said...

nice tuto dear :)

Cikmeera said...

thanks nurul:))

Aniss said...

terbaik , tapi takde mase lagi nak buat . Hehe . Good job kak meera

MeeraGadisApril said...

@Aniss::xpe nanti ade masa buat erk..^ ^

hazdnul said...

ehem ehem.. menyinggah.. udah menjadik.. thanks yup kak meera ^__^

sii gadis penyuk said...

meera tenkiuk2 ! hehe