Add Me Follow Me Follow Me

Chef Meera bersama Telur Bungkus...HuahHuah~~

Posted by Mira Rasidi | 12 April 2012 | 2 Comment
Assalamulaikum puan-puan & tuan-tuan...Bersama chef meera dalam Ketuk-ketuk.......Jamadilawwal.....!~~Ha.Hari ini chef meera nak masak ..."Telur Bungkus Ala Meera-Meeron"...Hmm.yummy-2..~~Akak-2.Makcik-2. Cepat-2!Sediakan pen dengan kertas yee..sebagai bahan utama dalam menu kita hari ini...Muahahaha.~~(Sangat Suka hati aku ni yup...Heheh).

HAHAH.Hari ini tetiba cikmeera rasa macam nak cuba masak telur bungkus untuk menu tengahari.Alah.~~Telur bungkus yang selalu kita makan kat kedai yang ada sayur campur dibungkus dengan telur tu lah.Pernah makan tak?Pernah kan?kan?kan?...Marveless o....!..Yummy-2!.^ ^

So.Disebabkan cikmeera tak tau nak buat telur bungkus,cikmeera transformasikan diri bertukar kepada penyiasat persendirian..Kehkeh~~.Apa lagi.Godek-godek dekat internet lah....Yezza!Godek punya godek akhirnya jumpa resepi dari kakak Ayu kita.Nampak macam best jer....Ini ha resepinya>>>


TELUR BUNGKUS

Bahan-bahan ( 2 Orang )

  • Daging cincang - anggaran segenggam tgn dewasa
  • Mix veggie - ikut suka nak byk mana
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu.Ayu guna 1/2 je sbb bawangnya besar
  • 1 biji bawang putih - dicincang kasar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato - boleh krgkan sape yg tak suka masam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap - ayu guna kicap manis
  • 2 biji telur - dipukul sedikit
  • Garam & gula - secukup rasa
  • Lada sulah - secukup rasa
  • Minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Perap daging cincang bersama-sama dgn garam,gula & lada sulah dlm 10-15minit.Kemudian goreng daging t'sebut.
  2. Setelah air daging hampir2 kering,masukkan bawang besar & bawang putih.Kacau biar serata.klu nak tumis bawang besar & bawang putih dulu seblm masukkan daging pun boleh gak.t'pulang pd masing2 la.
  3. Bila bawang besar mulai layu,masukkan kesemua sos & kicap.Kacau sampai sebati.
  4. Kemudian masukkan mix veggie.Ayu tak guna mix veggie.Ayu gantikan dgn kacang panjang,lobak merah & tomato yg dipotong dadu.Kacau biar serata & agak2 sayurnya dah mula layu,boleh le padam apinya.
  5. Dalam kuali lain,panaskan sedikit minyak & tuangkan telur yg dipukul.Seratakan telur ditepi kuali supaya boleh meliputi daging tadi.
  6. Letak daging cincang yg tlh dimasak ditengah2 kuali.Lipat telur t'sebut & letak piring.T'langkupkan kuali & telur bungkus sedia dihidang.

AHA~~Betol tak ?Macam best jer kan..?Alah cikmeera search dekat google jer.Then,terus jumpa resepi dekat web My Resepi. Resepi lain pown ada tau.Korang nak apa?Kari kepala orang?Masak lemak bola golf?Semuanya ada..Muahaha..Tak cayer?Cer korang search .

Hmm..~~Bila cikmeera dah jumpa resepi tu,get a move on lah...salin itu resepi dalam buku masakan mak cikmeera.~~Weeee.....Harap maaf. Salin+Simpan dalam buku masakan mak jer okeyh.Tak boleh save.Karang lepas ke mana cikmeera letak.Agak lupa ingatan sikit.Kalau simpan dalam buku masakan mak dah tentu-2 selamat & terjamin kan...Kehkeh.


P/s:Okeyh korang.Selamat mencuba ini resepi yup.Cikmeera dah try.Seriously~sedap!.Tapi tak boleh nak show dekat korang sebab belom sempat nak snap dah licin dimakan oleh cikmeera & family .Kehkeh~~

2 comments:

hazdnul said...

nak try lah..hihi..alang2 ngah blajo msak kn..hihi..tq cikmeera 4 info..msti cedap

Cikmeera said...

hahah....wlcome dear:)..cikmeera dah try td...marveless!!:))..cubalah..