Add Me Follow Me Follow Me

Cara Tukar Kepada Transparent Header(Untuk Denim Template)

Posted by Mira Rasidi | 20 March 2012 | 4 Comment


Ehem2.Assalamualaikum readers.
Oyeey..! Masuk 2  tutorial untuk hari ini yang cikmeera share dengan korang.
Nampak sangat tak ada keje lain kan?Muahahaha
Besela  penganggur sementara lah kata Ko.Hihi

Korang yang baru nak berblogging tu,dah tahu ke macam mana nak tukar header korang kepada Transparent?
Alah.Macam ni ha>>

Sebelum

Selepas

Nak buat jugak?Tapi sebelum tu diingatkan,Tuto ni sesuai untuk Denim Template sahaja.Kalau ada yang nak cuba dengan template lain,Please try & error jer yerk.Ha!Jangan lupa Backup sekali.OK?


1.  Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates

2.  Cari kod ini:
#header-wrapper {

Kemudian,korang tengok di bawah kod tersebut ada lebih kurang kod seperti ini>>>
background-color: $headerCornersColor;

Jumpa tak?Kalau jumpa,DELETE kod background-color: $headerCornersColor; tu erk.

3.  Cari kod ini pulak:
#header {

Lepas tu, cari kod background-color: $headerBgColor; & kod border: 1px solid $headerBgColor;  di bawah kod #header { .
Then,DELETE  jugak.

4.  Preview.Tak ada masalah.Save.


P/s:Siap.Senang jer kan?^ ^.Cuba Oke.

4 comments:

Pemalu said...

Hai Cik Meera,

Sorry la tak comment guna profile sebab saya ni pemalu ^^
Thanks utk tuto ni tapi saya nak mintak tolong boleh tak?
Boleh tak Cik Meera buat tuto cara nak TUKAR header utk Denim template di HTML? Saya tau orang kata boleh tukar kat layout by removing current header background and then upload a new background. Tapi masalahnya kan, kat layout editor saya tu kan, 'add widget' tu tindih dekat bahagian edit title so nak tekan edit button tu tak boleh. Thus, tak boleh la nak tukar header background kat layout. Apa kena la ngan layout editor saya ni :'(

So Cik Meera boleh tak tolong buat tuto utk tukar header background kat HTML? Saya dah boring la ngan Background header saya skrg ni tapi tak reti nak tukar kat HTML. :'(

Harap Cik Meera tak keberatan nak tolong.

Pemalu said...

Hmmmm....

Takpe lah.. Tak payah la buat tuto tu. Sebab saya yg pemalu ni dah tau dah kenapa. Sebab header-wrapper saya tu, saya buat "margin-bottom: -50px;", sebab tu lah dia berlaga dekat layout sekali. Senang je, nak tukar header background, kena jadikan margin-bottom dekat HMTL tu positive.

Mira MeeraiKiroro said...

@Pemaluhuhuhu...okey dear. good job for u.. ^_^

Mira MeeraiKiroro said...

@Pemaluhuhuhu...okey dear. good job for u.. ^_^