Add Me Follow Me Follow Me

Folder dalam Pendrive hilang? Cuba Nih

Posted by Mira Rasidi | 26 September 2012 | 12 Comment


Assalamualaikum

Aissshh. Dah lama Meera tak hupdate blog kan . Dan dah lama jugak lah meera tak kongsi Tutorial dengan korang. Kalau dulu. Sehari 1 2 tutorial boleh kongsi dengan korang.:))...**So, hari nih meera ingat nak kongsi satu tutorial yang"special" sikit dengan korang. Tapi sebelom itu izinkan saya bertanya dulu ya. Pernahkan kalian mengalami masalah folder dalam pendrive hilang taktau pergi entah ke mana??Khikhih:D Hah. Situasi nih pernah berlaku kat meera okey. 

Actually. Folder dalam pendrive kita tuh ada jer. Dia sajaje main sorok-2 dengan kita. Muahahaha. Gurau-2. Sebenarnya. Punca folder kita tu boleh hilang disebabkan registary Windows dah tak betul gara-gara virus dah execute command.Itu pasal la. Tapi  kalau jenis virus apa meera tak pasti lah pulak, Yelah...Meera pown bukan arif sangat pasal nih. Meera buat tutorial ni  pown sekadar untuk berkongsi dengan korang dari hasil read & try meera.Itu Saja. Heee:). Kalau korang nak lebih jelas lagi. Korang boleh search masalah nih dekat laman web google sahaja yup.hihi

***Eh2. Nampaknya agak ter-over intro hari nih yup.Uppps.Sorry. Heheh.

Okeyla....Tanpa buang masa jom kita tengok cara nak dapatkan kembali folder dalam pendrive yang hilang tuh yup-->

PERINGATAN!Proses ini tidak akan function pada PC yang rosak terkena virus atau O.S rosak. Mesti ada 1 unit PC atau Laptop yang elok dan tiada virus. 

1.  Masukkan pendrive yang terhilang folder tersebut pada USB port > Bila O.S dah detect.... Tapi Ingat!!! Jangan buka. Close/Pangkah sahaja. (Tengok drive yang mana satu detect. Sama ada di  F:\ atau G:\ atau H:\ atau lain-lain)

2.  Klik butang START > Pergi di bahagian ruang search program and files di bawah dan taip RUN > klik RUN. Akan keluar seperti ini-->


#Seterusnya taip cmd > Klik OK

3.  Kemudian. Keluar pulak seperti ini-->


#Sila taip CD\  dan tekan butang ENTER. 


4.  Dan akan jadi seperti ini-->


#Nampak kan C:\> ??  Taip  attrib f:\*.* /d /s -h -r -s   di sebelah C:\> .  f:\ disebelah perkataan attrib bergantung daripada detect drive korang. Kalau pendrive korang detect pada G:\ hanya tukar f:\ kepada G:\ yer. Kalau pendrive korang detect pada H:\ just tukar   f:\ kepada H:\  . (Maksudnya kat sini. Korang tukar kepada drvive yang detect yup )


5.  Akhir sekali, tekan butang ENTER.  Siap.



P/s: Okeeeyy... Selamat mencuba yup....:). 




12 comments:

Syaril Adzwan said...

terima kasih meera atas entri ini..ia sgt membantu saya..folder saya dapat jumpa blik lepas guna cmd ikut tutorial =)

Hafizi Tajuddin said...

siapapun anda alhamdulilah terima kasih banyak-banyak! semoga banyak lagi maklmat dapat dikongsi. sangat membantu. saya dah cuba :) fuh lega!

Anonymous said...

tq bebanyak..member nangis dh pendrive x leh buka..hahaha

Nur Fazieyana said...

terima kasih meera..sangat2 membantu Fazie cari balik folder...


semoga Meera sentiasa di bawah rahmatNya....

Nur Fazieyana said...

Terima kasih banyak2 meera...sangat membantu Fazie dapatkan kembali folder...

Anonymous said...

Alhamdulillah..tqvm..dah dpt bukak..semoga tuhan memberkati kamu..

Anonymous said...

Alhamdulillah..tqvm..dah dpt bukak..semoga tuhan memberkati kamu..

AZMAN MARMIN said...

ape pasal lps taip tu. die tulis path not found??????

AZMAN MARMIN said...

ape pasal lps taip tu. die tulis path not found??????

Mira Rasidi said...

@AZMAN MARMIN
Hey. Cuba cara ini pulak boleh ke tak:
1. start >>taip cmd
2. Click right dekat cmd
3. Click >> Run as Administrator
4. Kemdian baru follow this tuto.
5. Semoga berjaya! ^^

Nurhidayah Mutalib said...

kenapa sy buat xjdik jugak yerk..

Mira Rasidi said...

@Nurhidayah Mutalib
Hey. Cuba cara ini pulak boleh ke tak:
1. start >>taip cmd
2. Click right dekat cmd
3. Click >> Run as Administrator
4. Kemdian baru follow this tuto.
5. Semoga berjaya! ^^