Tips:Jauh Dari Si Penggodam-_-

Posted by Mira Rasidi | 08 May 2012 | 7 Comment
Assalamualaikum
Hye peeps~~

Huhhh...~~Hampir-2 jer semalam meera nak menerjah ke blog yang ada alah-2 lambang hacker gitu.Seriously.Kelihatan aneh jer..~~.Cepat-2 lari dari blog tuh.>.<

Sebenarnya,Meera pown tak pasti sangat sama ada itu adalah benar-2 penggodam .Tapi sebagai manusia biasa.Sifat ragu itu tetap ada.Tambah-2 pulak bila kita di gempar-gempurkan yang gov.my pown turut digodam.Uishh~~.Bertambah fobia lah.

So. Dari semalam hinggalah hari nih,..Meera mulalah tak habis dok terjah sana sini cari cara-2 nak elak si superman,batman,ultraman bebagai tu.Then,bila dah terjah tu,Jumpa tips dekat belog Lyssa Faizureen yang tiut miut..ERR~~.Thanks kepada Lyssa.Credit untuk dia.

AHA.Bila dah tahu tuh takkanlah nak simpan sorang-2 jer kan.Mestilah nak kongsi dengan korang jugak.~~


Sebelum tuh,Sini kita tengok dulu macam mana golongan yang tak diundang nih merobek password kita--->

 Cara-cara Penggodam Menembusi Kata Laluan 

Dictionary Attack
Mereka menggunakan kata-kata dalam kamus dan mengkombinasikannya dengan angka-angka atau karakter.

Brute Force Attack
Mereka cuba membuat semua kombinasi mulai daripada aaaa sampai zzzz . sehinggalah beberapa karakter . Sememangnya mereka cukup gigih !

Personal Information Attack
Mereka akan memasukkan data-data peribadi seperti nombor telefon , tarikh lahir , nama teman , kod post dan sebagainya.


 Jenis-Jenis Kata Laluan Yang Lemah 

--> 123456789 , 000000 , 123456 , asdfg , qwerty , asdf.Memudahkan penggodam mendapatkan kombinasi dari password korang yang sedemikian.
--> Menggunakan semua huruf kecil.
--> Menggantikan huruf dengan karakter,misalnya sayang or cinta.


Now.Jom tengok cara nak main elak-2 dengan penggodam pulak..Ehek~~
 Tips Elak Dicerobohi Penggodam 

1. Kata Laluan Daripada Kombinasi Alphanumberic dan Karakter
Buat kata laluan korang dengan menggunakan kombinasi alphanumberic dan karakter seperti"><,?/;}]! atau cari kata laluan yang selamat yang ada di Internet seperti pctools.com.Sememangnya,Ada software menggodam yang menggunakan kaedah brute force untuk meneka kombinasi username dan kata laluan . Ada juga di antara kita dengan menggunakan nama penuh , enam digit awalan dalam mykad , tarikh lahir seseorang atau perkataan popular sebagai kata laluan .So.tolonglah elakkan guna nama korang,tarikh lahir,no ic bebagai tuh yup.Senang cite yang berkaitan dengan korang lah.


2. Elak Memberitahu Maklumat Peribadi
Elakkan memberitahu maklumat peribadi secara terperinci.Cukuplah sekadar nama samaran & email.  


3. Kerap menukar kata laluan/Password
Kadang-2 mungkin di antara kita tidak menyedari yang penggodam adalah dalam kalangan friend di Facebook ataupown follower di blog.Bukan ingin menuduh.Tetapi tidak mustahil kan...?~~.So.Keraplah menukar password korang.Sekurang-kurangnya sebulan sekali.Dan pastikan juga password korang tuh Strong lagi kukuh yup.


4. Bagi yang berbloggie Backup Blog Anda 
Ehem~~Kepada yang sibok berbloggie tuh.Nih meera nak tambah sikit.Pastikan korang sentiasa back up blog korang.Tak tahu macam mana nak back up blog korang?Boleh klik di sini-->Cara Download Blog.Kiranya nanti takdalah korang tergigit jari,tergigit kuku segala kan sebab blog korang dah ada back up.


P/s: Ohye.Semestinya.Kalau korang ada maklumat or tambahan tips,jangan lupa mengomen di kotak komen yup^ ^.Calobete!!!
Ingat!Bak kata pepatah,"Menghindar adalah lebih baik dari mengubati"


Credits untuk Lyssa^ ^

7 comments:

hazdnul said...

berguna nih..makaseh kak :)

MeeraGadisApril said...

wlcme dear^ ^

atiqa aris said...

wah tips berguna ni.thx fr sharing n caring ye:)

MeeraGadisApril said...

@atiqa arisyer dear^ ^

Syura Nasrin said...

nice article:)

MeeraGadisApril said...

Syura:thanks syura...^ ^

Zhaf Onez said...

nice entry..btw anda di tag di sini
http://www.zhafwanbasheer.com/2012/05/blogger-forum-caricybercom.html