New Navigation Bar Versi 3

Posted by Mira Rasidi | 27 May 2012 | 8 Comment
Assalamualaikum..
Hye peeps
^  ^

Yeah! Setelah tiga hari menyepi. Hari ini meera berbloggie disebabkan dah rasa lama bebeno tak kongsi tutorial dengan korang. Eh korang. Dah lama kan meera tak bertuto? Almaklumlah dah busy kata ko. Hehek. *Kiranya kalau dah ada masa free nih kena guna sebaik mungkin lah kan. Muahahah

Wahai korang semua. Dah semestinya korang dah baca title kat atas tuh kan? Kalau macam tuh. Jom kita tengok Navigation Bar Versi 3 yang  meera dok gatai-2 tangan tulis kat title tuh-->

SEBELUM HALAKAN CURSOR

 SEMASA HALAKAN CURSOR

Hah macam meera kan? Nak buat jugak?^.^
Dipersilakan meng-Follow STEP yup.


1. Dashboard>Page Element>Add Gadget>HTML/JavaScript

2. Copy kod DI BAWAH & Paste di ruang HTML/JavaScript-->
<style type='text/css'>#polsmenu{margin-top:20px;}#polsmenu ul{border:0;text-align:left}#polsmenu li {display:inline;}#polsmenu li a{background-image:url(URL Background);-webkit-transition-duration:1.0s;-moz-transition-duration:1.5s;-moz-border-radius:5px;-webkit-border-radius:5px;padding:5px 10px 5px 10px;border:1px dashed #808080;font-size:24px;color:#808080;}#polsmenu li a:hover {background:#F778A1;color:#FFFFFF;}
</style>
<div id='polsmenu'><ul><li><a href='URL Page 1'>Tajuk Page 1</a></li>  <li><a href='URL Page 2'>Tajuk Page 2</a></li>  <li><a href='URL Page 3'>Tajuk Page 3</a></li>  <li><a href='URL Page 4'>Tajuk Page 4</a></li></ul></div>

*AAA: URL Background sebelum halakan cursor.
*AAA: Size border.
*AAA: Pattern border. Boleh tukar kepada solid/dashed/dotted.
*AAA: Warna Border.
*AAA: Size Font
*AAA: Warna Font sebelum halakan cursor
*AAA: Warna Background semasa halakan cursor
*AAA: Warna Font semasa halakan cursor
*AAA: Gantikan URL Page korang
*AAA: Gantikan Tajuk Page Korang

#Klik SINI untuk untuk cari warna

3. Save.Cuba tengok jadi tak

P/s: Chaiyok. Chaiyok. Selamat MENCUBA^ ^





8 comments:

hazdnul said...

dah try..tq k.meera :D lame menanti n mencri tuto ni

Cik SkubidubidUu..... said...

rajin dia ni wat tuto...hihihi nuf satu tuk dia

Abyllazz said...

love this :') nak try jap lagi.

Mira MeeraiKiroro said...

@hazdnulgood sayunk:)

Mira MeeraiKiroro said...

@Cik SkubidubidUu.....makasih..makasih..:)

Mira MeeraiKiroro said...

@Abyllazzbole ajer dear.ade pob roger erk:)

Ainie Zatiey said...

Salam,Meera URL page 1 and so on tu ape yhea,hehe.
sorry new bloggie :)

Mira MeeraiKiroro said...

@Ainie ZatieyMaksudnya. each page depend kpd title page awok dear. contohnya, kalau awak nak buat nav bar yg petama tajuknya Tutorial. So. just gantikan page 1 dengan tajuk tersebot. Then, masukkan link page tutorial tuh kat dalam url page 1 yer dear..Okey dear?boleh faham x?Ngee ^_^