Add Me Follow Me Follow Me

Cara meringankan Laptop/PC

Posted by Mira Rasidi | 10 May 2012 | 12 Comment

Semalam hati Meera  tergerak nak bukak lappy adik meera yang dah lama tak dijenguk tuh. Gamaknya dah berhabuk bersawang berbagai dah.Almaklumlah.Tuan lappynya menetap di asrama,maka agak terabai lah.

Euwww.....~~Sekali ON, Hamboi lembab bebeno. Klik jer mana-2 folder dia malas nak keluar. Paling rasa tak puas hati bila nak bukak Mozilla or Google Chrome,Haishh!Lama betol loadingnya.Buat apalah dok dalam tuh lama-2..Cepatla keluarrr...~~Haishh.Mulala abang Virus nak menjadi  mangsa tuduhan nih.

Di ketika tahap kesabaran meera mula  mencapai zero, semestinya Mr.Google yang akan ku cari. Muahahah.~~Teropong sana.Teropong Sini.~~Akhirnya Meera jumpa caranya.Alhamdulillah. Tuto yang dikongsikan oleh blogger nih sememangnya bermanfaat.Terima kasih kepada mereka.:)


AHA~~Korang nak cuba jugak ?Boleh!Angkat kaki dulu.<--Gurau manja jer.HAHAK
OK. Jom kita pergi kepada STEP nya yup^ ^-->

Cara 1
1.  Pergi butang StartAll Programs>Accessories>System Tools

2. Kemudian,klik Disk Cleanup & klik. So.akan keluar macam nih-->
->contoh<-
#Korang just Klik OK (seperti contoh image di atas) sahaja.Then, tunggu seketika.  


3. Selepas itu, korang Tick box yang perlu di DELETE .Kalau meera, meera hentam klik semua jer.Hehe.Kasi buang segala langau-2 lembab.Ehek~~ Bila dah tick box-2 yang diperlukan tuh, klik OK. Macam contoh kat image bawah nih yup^^-->
 ->contoh<-


4 .Kemudian, klik Delete Files. Macam nih hah-->



Pastu dia akan clean apa yang patut.Then Siap. 




P/s: Jika sayangkan Lappy/Pc korang tuh, cara ini mesti dilakukan setiap hari. Hal ini kerana dapat membuang segala file-2 yang tersave secara automatic tiap kali korang melayari internet ataupun berkongsi file dengan PC lain. Ok Awok??Faham??^ ^Tak susahkan?




Cara 2
1. Pergi butang StartAll Programs>Accessories>System tools

2. Kemudian, cari  Disk Defragmenter & klik. So.Akan keluar macam nih-->

#Seterusnya, Klik Defragment Disk(seperti contoh image di atas) .Tunggu seketika.


4.  Dah siap.Just klik Close okey.


P/s: PERHATIAN! Cara ini korang wajib lakukan tiap minggu.Hal ini  kerana, terdapat file-2 yang terlindung ataupun tidak terlindung yang berpecah belah dalam PC/Laptop korang.



***Untuk mengetahui faktor-2 yang menyebabkan PC/Laptop korang lembab boleh pergi ke entri ini-->KENAPA PC MENJADI SLOW|SEBAB PC MENJADI SLOW.
Melalui entri ini segala persoalan korang akan terjawab.Malah.blogger entri nih turut berkongsi jalan penyelesaiannya.







12 comments:

Nurliyana Zulkifli said...

Tq 4 sharing meera :)..!

MeeraGadisApril said...

sama-2 liyana^ ^

Crew Fathi said...

Wah.. pronya awek nieh.. hehe.. Akhz! =p

MeeraGadisApril said...

@Crew Fathi:Eh~~Takda maknanya...nih info dari entri org lain jugak nih^ ^.Turut berkongsi dengan korang jugak^ ^

Yumie said...

tq :)

una ..:) said...

thankzz akak sbab share tuto ni ..:)

Your Solution said...

thanks,,,, jgn lupa kunjungannya di http://rikythesolution.blogspot.com

Alya Natasha said...

thanks for the tuto kak meera :)

rizal faperta said...

like it

Siti fironika said...

tq..good tips... >>> http://firohar.blogspot.com/

Asma Sah said...

Nice sharing .Mohon kongsi di blog . :D

Abdul Quddus said...

Terbaik lah Meera
#MEera_comel