Cara buat Border & Background di Post Title

Posted by Mira Rasidi | 15 May 2012 | 6 Comment


Khih. Khih.~~
Baru jer jap-2 tadi meera kongsi satu tuto dengan korang.
Sekarang. Nak kongsi lagi.
Uissh.Ketamakan dalam mengumpul tutorial terserlah di situ...
.

Ehhh..EHH.Takda kerja nak tamak..Ngee~~.
Sebenarnya. Sudah menjadi rutin untuk meera kalau ada sahaja yang bertanya berkenaan blog ke & apa-2 ke....-->Tapi yang meera tahula., Meera akan cuba menjawab dengan sebaik mungkin. Kalau dah agak macam takot dorang tak faham apa yang meera cuba jelaskan. Meera akan tukar kepada tutorial.

 AHAK. Kiranya tuto kali nih pown nak dikongsikan bersama dengan korang jugak setelah di tanya oleh rakan blogger iaitu Fadhiha Izzati. Kenal siapa itu Fadhiha Izzati? Kalau nak kenal, jom pakat dengan kawan korang,Jiran korang,jiran sebelah umah kawan korang, terjah blog si gadis comel nih-->fadhihaizzati.blogspot.com

Hah. Dah terjah blog dhiha ke? Okey kalau dah. Jom ler ke STEP pulak.....

1. Dashboard> Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates

2. Cari kod ini:(Bagi memudahkan pencarian,tekan Ctrl F serentak.Kemudian Copy Paste kod kat bawah di kotak Find: & tekan ENTER)

DENIM TEMPLATE
.post-title {

MINIMA TEMPLATE
.post h3 {

DESIGN TEMPLATE/SIMPLE TEMPLATE
h3.post-title, .comments h4 {
ATAU
h3.post-title {
ATAU
h3.post-title, h4 {

#Dah jumpa?..Kemudian, cuba korang tengok di bawah kod  yang dicari tadi ,terdapat kod asalkan?.So.Korang DELETE semua kod  yang berada di bawah kod yang dicari  sehingga kod  }  ye.


3. Gantikan pulak dengan kod di bawah di bahagian yang korang DELETE tadi-->
padding: 0 3px 3px;
margin:1.5em 0 .75em;
border: 2px dashed #000000;
text-align:center;
background-image:url(URL Background);

Kod bentuk-bentuk border di sini

}

*AAA: Ketebalan border.
*AAA: Pattern border. Boleh tukar kepada solid/dashed/dotted
*AAA: Warna border.
*AAA: Gantikan dengan URL background yang korang suka.
*AAA: Gantikan dengan kod bentk border yang korang suka. Klik SINI untuk dapatkan bentuk border.

#Klik SINI dapatkan warna yang korang nak.


P/s: Orait. SELAMAT MENCUBA.^ ^

6 comments:

cik.blogger. sengal said...

heheheh tq share...nuff tuk anda...sy nak cubalah

sii gadis penyuk said...

tenkiuuu sayang ! hehe.. tapi kan, pelik la y xdapat.. myb sebab ikon turtle tu kot kan?

MeeraGadisApril said...

@cik.blogger. sengal::oke dear.slmt mencuba okey.ada masalah roger-2 dekat meera^ ^

MeeraGadisApril said...

ikon dekat post title ke?..meera pown ade ikon jugak.tp okey jer^^

gomo merah said...

bahagian url untuk background tu saya nak ambil kt mna

Anum Abdullah said...

yeayyyy...jadi....hehe...