Add Me Follow Me Follow Me

New Style Scroll Bar

Posted by Mira Rasidi | 25 April 2012 | 9 Comment


Hye korang...
Perasan tak?Perasan tak?~~Scroll Bar Meera dah berwajah baru kan?kan?^ ^...Ekeleh meera nih baru nak buat scroll bar ke, Orang lain dah lepas ke Johor dah.Ko pulak Baru dekat negeri Sembilan.Huahuah..Grr~~Actually meera memang malas nak buat scroll bar sebab boleh detect dekat google chrome jer.Bila dekat Mozilla pergi balik yang asal...Euuuww~~...But,Hari ini Detik ini teros tetiba nak buat lah pulak.Lantak lah detect ke tak.Ada aku kesah dah~~.KahKah

Seperti biasa bila dah ada dekat blog meera.Dah tentulah nak kongsi dengan korang jugak kan...heheh.But,Scroll Bar yang meera nak kongsi kali ini korang boleh letak background.Wah!,,,,Ehek.Tak caya?Tengok contoh scroll bar meera nih---->


Awesome tak scroll kite..awok??Hehek.Awok nak jugak?Folow Steplah.Mana bole kasi macam tu jer .Wajib folow step dulu.Huah-2.:D


1.  Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Template

2.  Cari kod ini:
]]></b:skin>

3. Copy kod kat bawah & Paste DI ATAS kod yang dicari tadi.
::-webkit-scrollbar {
height:10px;
width: 15px;
background-color:#FFA0C9;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-image:url(URL Background);
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border:1px dashed #808080;
}
*AAA: Boleh ubah kepada height & width yang korang nak
*AAA: Warna background Scroll bar.Dapatkan warna di sini
*AAA: Url Background scroll bar.Boleh cari di Sini--->Klik
*AAA: Size border pada scroll bar
*AAA: Pattern Border.Boleh tukar kepada solid/dashed/dotted
*AAA: Warna Border.Klik untuk sini dapatkan warna

3. Preview.Tak ada masalah,Save.

4. Klik Sini  ^ ^


P/s:Aha....Kacang goreng jer kan??^__^..Apa lagi...Torai lahh.:)).Jangan lupa roger-2 Meera yer awok..

9 comments:

hazdnul said...

menarik..hehe..cantik :)

MeeraGadisApril said...

thanks dear^ ^

cik.blogger. sengal said...

wiiiwit...follow....cantik

ciksukaberangan said...

betul3. cantik2. selalu scroll ni~ dia takde stripe2 ni... huhu... kreatif >,<

MeeraGadisApril said...

@cik.blogger. sengal::Okey dear..nanti meera folow awok balek yup..anywy thanks dear^ ^

MeeraGadisApril said...

@ciksukaberangan:hahah...ciksukaberangan..awok boleh ambik stripe tuh kat dlm freebies meera jer^ ^

ciksukaberangan said...

hehehe ^^

9n0L4 said...

menarik tertarik. nnt nak buat jugak lah. ;)

Qku Nieyna said...

COMEL..ambik satu yee :D