Add Me Follow Me Follow Me

Langkah yang perlu diambil jika Blockquote Tidak Menjadi

Posted by Mira Rasidi | 06 April 2012 | 2 Comment
Hello .
Tadi cikmeera ada baca satu komen dari adik nomey iaitu Yaya c Domo. Dia mengalami masalah bila tak jumpa kod .post blockquote . Baiklah kepada yang tak jumpa kod tu,mungkin korang guna design template/simple template...
Okey2..Tak mau kusutkan kepala korang..~~.Jom kita cuba cara kat bawah yerk^ ^



Design Template/Simple Template

1.  Dashboard > Design > Edit HTML > tick Expand Widget Templates.

2.  Cari kod ini:(Untuk memudahkan pencarian,tekan Ctrl F serentak.Kemudian Copy Paste kod di bawah di kotak Find: & tekan Enter)
.post-body {

3.  Bila dah jumpa , Korang just letak kod  .post blockquote {  DI ATAS kod yang dicari tadi tu.

4.  Save.

# Now,dengan senang hati korang bolehla folow tuto cantikkan blockquote yang cikmeera sediakan sebab dah ada .post blockquote { kan....^ ^.Nak folow tutonya,Klik SINI  atau SINI yup.



 Denim Template/Minima Template

Untuk Denim template/Minima template pulak, semestinya korang memang dah ada .post blockquote { kan. Tapi yang selalu menjadi masalahnya bila korang confus nak paste new kod macam mana kan..Baiklah.tengok cara kat bawah ye.^ ^

1.  Dashboard > Design > Edit HTML > tick Expand Widget Templates.

2. Cari kod ini:(Untuk memudahkan pencarian,tekan Ctrl F serentak.Kemudian Copy Paste kod di bawah di kotak Find: & tekan Enter) 
.post blockquote {
 3. Then,cuba korang tengok dekat bawah kod .post blocquote { tu . Ada lebih kurang macam ni kan?
.post blockquote {
margin: 1em 20px;
}
#So korang just DELETE kod yang cikmeera birukan & REPLACE dengan kod baru seperti di tuto letak border & flash blockquote tu yerk.


4. Then,barulah  korang ubah suai apa yang korang nak yerk...letak border,warna border,background & macam2 lagi la yerk.Just folow tuto yerk..Boleh klik SINI atau SINI untuk tengok tuto cantikkan blockquote korang.



P/s:Selamat Mencuba.Ada masalah roger dekat cikmeera ye.^ ^

2 comments:

ciksukaberangan said...

pkongsian yang bagus :D

Annis Najwa said...

Thank goodness saya jumpa tutorial blog ni!!! Dah cuba tuto dr blog lain tp asyik tak jadi.. Thanks a lot!! You're my saviour :D Alhamdulillah sekarang dah boleh guna blockquote