Add Me Follow Me Follow Me

Facebook Share Button

Posted by Mira Rasidi | 25 April 2012 | 4 Comment
Asslamualaikum & Salam 1 Malaysia untuk korang-2 semua...

Hari ini meera nak kongsi dengan korang cara nak buat Facebook Share Button.Ehem~~.Mungkin ramai yang dah tahu cara nak buat fb share button nih.^ ^...Uishh~~Yang dah tahu tuh senyap-2 jerlah okeyh...Heheh.Nih diberi keutamaan kepada yang belom tahu sahaja.Ehek~~

Sebelom tuh korang wajib tengok contohnya dulu--->

#FB share button nih korang boleh  letak sama ada kat atas post atau kat bawah post  korang.Okey???


1.  Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates

2.  Cari kod ini:(Bagi memudahkan pencarian tekan Ctrl F serentak or F3.Kemudian, Copy Paste kod di bawah di kotak Find: & tekan Enter) 
 <data:post.body/>

#Kalau  tidak jumpa seperti kod di atas.cari kod yang lebih kurang seperti kod diatas

3.  Copy salah satu kod kat bawah.:
Atas Post
Paste DI ATAS kod <data:post.body/>
<div style='float:right;padding:4px;'>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'
type='button_count'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'
type='text/javascript'/>
</div>


Bawah Post
Paste DI BAWAH kod <data:post.body/>
<div style='float:left;padding:4px;margin-left:-1px;margin-top:40px;'><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/><br/> <script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/> </div>

4.  Preview.Save.


P/s:Okey.Dah cuba?Sekarang boleh mintak readers tolong share entri korang pulak kan..Heheh

4 comments:

ciksukaberangan said...

dah pernah buat dlu.. tapi sebab blog saya macam tak berapa ada info~ jadi buang! haha :D

MeeraGadisApril said...

@ciksukaberangan::heheh...meera pown mane ade info sgt dear^ ^

ciksukaberangan said...

hehe. segan nak letak :p ni ada jugak lah buat tuto ni. info juga la :D

9n0L4 said...

kalau buat ni, button send sblh like tak boleh apply. betul ke?