Cara nak PrintSreen Web Full Page menggunakan Google Chrome

Posted by Mira Rasidi | 18 April 2012 | 3 Comment
Hye peeps...Tadi meera godek-godek dekat lappy meera ni,konon-kononnya  nak printscreen kan web page meera dalam full page lah..Alih-2..Dah tak menjadi lah pulok full page nya.Huhu~~Setengah Page Jer~~ Emhh-2..Sedangkan Meera dah setting dah sebelom ni.Hadoishh.Terpaksalah meera cari inisiatif lain kan.

Then,..teros pergi jumpa pakcik google untuk dapatkan penyelesaian.^ ^&...Meera jumpa caranya dari http://www.aqnaim.com.Yeppy!Rasa happy giler & teros rasa nak kongsi dengan korang jugak...

Okey.bebeh.Jom Tengok Step yup.

1.  Pastikan korang ada Google Chrome.Kalau takda,boleh download di SINI

2.  Bila korang dah ada google chrome tu,barulah boleh klik SINI
Then  click butang  Added To Chrome .& tunggu seketika.

3.  Now dah ada Screen Capture nya kan?Baiklah.Pergi kepada page/web yang korang nak PrintScreen full page.

4. Korang tengok dekat sebelah adress kat atas disebelah kanan ada button macam ni,
#So.Korang klik dekat bahagian yang dikotakkan dalam image tu.Kemudian,klik pada bahagian yang tulis Capture Whole Page ye.
If ada yang tak jumpa button tu,maknanya korang punya Google Chrome belom setting Screen Capture lagi la tuh.Cuba lagi okey...

5.  So bila dah klik Capture Whole Page, akan keluar  Screen macam ini >>>

#Cuba korang scroll ke bawah.Full Page kan?..Aha.apa lagi.Dah  jadi full page tu Save jer lah..hehe

5.  Klik SINI jugak yup.


P/s:Selamat mencuba...Yeppy!Boleh print Screen dengan senyuman^ ^

3 comments:

hazdnul shafina said...

hye kak...dah try and jadi..hahha..tq share this tuto... pas ni boleh la print screen full..haha.. toche2

MeeraGadisApril said...

same2 dear^ ^

Cik Kay Jue said...

thanks. menjadi pun.. sblm ni buat tak jadi.. :)