Add Me Follow Me Follow Me

Cara Buat Flash Blockquote with Icon Comel

Posted by Mira Rasidi | 02 April 2012 | 2 Comment

Hello.Hello.Peace!!^^v

Oley...!Time untuk cikmeera happpdate new tuto blog untuk korang.:))
Hari ini cikmeera nak kongsi cara nak buat Flash Blockquote with Icon Comel.

Ehem.Tak payah cakap banyak-banyak ..Jom tengok step okey.^_^


STEP

1.  Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates &...
Klik SINI .KhihKhih

2.  Cari kod ini:
.post blockquote {
Sekiranya terdapat kod di bawah kod  .post blockquote {  , korang DELETE sampai kod  } okey.


3.  Kemudian,Copy kod di bawah & Paste DI BAWAH kod  .post blockquote { 
pading:9px;
background-image: url(URL main background korang); 
border:2px solid  #808080; 
Code bentuk border korang
colour:#FFFFFF}
blockquote:hover {
background-color: #FFD7D9;
-webkit-transition-duration: 2.0s;
background-image:url(http://dl3.glitter-graphics.net/pub/371/371123my0lmtqeoi.gif);
background-position:bottom right;
background-repeat:no-repeat;
}
*AAA: Gantikan dengan background yang korang suka.Boleh cari di freebies cikmeera yerk.
*AAA: Size border korang.
*AAA: Pattern border korang.Boleh tukar kepada solid/dashed/dotted
*AAA: Warna border korang.Klik SINI untuk dapatkan warna.
*AAA: Gantikan dengan kod border korang suka.Klik SINI untuk dapatkan bentuk-2 border.
*AAA: Warna background semasa halakan cursor
*AAA: Icon comel semasa halakan cursor.Boleh klik SINI untuk dapatkan Icon comel

4. Preview tengok jadi ke tak.Kalau Okey-2 ajer.Just save dengan senang hati yerp.:)))



P/s:.Ada masalah roger2 dekat cikmeera peeps...Ngee~~.SELAMAT MENCUBA.SEMOGA SUKSES.


2 comments:

hazdnul said...

sekian lama nak buat blockqoute..akhirnya menjadi jugak..sebelum ni buat x jadik2..mujur jumpa kat cikmeera and try buat jadik..hahaha.. tq sweety ^_^ tgk tuto lain tak jadik..peliks..hiuhiu

Cikmeera said...

@hazdnulsama2...heheh