New Style Sidebar Title Versi 1

Posted by Mira Rasidi | 15 March 2012 | 7 Comment

Salam readers.Peace!Yo!^ ^

Cikmeera nak kongsi dengan korang macam mana nak buat sidebar title macam ni>>>

Hmm.Ala-ala sidebar title cikmeera gitu kan?
Aha.Nak tak?Nak tak?^__^
Kalau nak jom tengok Step bawah erk.

1.  Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates

2.  Cari kod ini:

Denim Template
  .sidebar h2 {

Classic Template 
 @media all {

Setelah jumpa kod  @media all {   , Cari kod  #profile-container h2 {   yang paling hampir dengan kod  @media all { 
Replace kod baru di bawah kod  #profile-container h2 {   tersebut.

 Design Template/Simple Template
h2 {


Contoh>>>
Denim Template
Klik untuk tengok image lebih jelas.

Classic Template
Klik untuk tengok image lebih jelas

Design Template/Simple Template
Klik untuk tengok image lebih jelas

#DELETE semua kod yang berada dalam bahagian yang di kotakkan pada contoh image


3.  Copy kod di bawah & Paste di bahagian kod yang di DELETE sebentar tadi.
margin-bottom: 5px;
margin-top: 10px; 
padding: 10px;
font-size: 14px;
font-weight: 500;
font-family: Century Gothic;
text-align: center;
color: #808080;
background-image: url(URL Background Korang);
border-left: 6px solid #808080;
border-right: 6px solid #808080 ;
border-top: 1px dashed #808080;
border-bottom: 1px dashed #808080;
}

*AAA:Ketinggian Border
*AAA:Warna Font
*AAA:Gantikan dengan URL Background yang korang suka.
*AAA:Size Border
*AAA:Pattern Border.Korang boleh tukar kepada solid/dashed/dotted
*AAA:Warna Border.
#Dapatkan kod Warna di SINI


4. Preview.Kalau jadi,Save.




P/s:Kalau berjaya  Or ada masalah, roger2 dekat cikmeera Ok.
Selamat Mencuba!


7 comments:

MISS ALYA HANAZIE said...

kak meera.. alya buat x boleh pon.. maybe alya punye html background tu x sesuai kot..?

CikMeera said...

@MISS ALYA HANAZIEalya guna template ape?
kalau denim,design & classic x ada mslh.akak dah cuba koding kat 3 jenis template 2...

MISS ALYA HANAZIE said...

@CikMeera alya gune simple template jer..tapi alya x tau kat mane silap nye..dah cube bnyk kali..maybe al x pandai sngt kot buat bende2 camni..

Cikmeera said...

@MISS ALYA HANAZIEkalau simple template pown bole jer sayang.tengok betol2 step nyer erk..^ ^

Nur Sarah Jenysah said...

thank you for the tuto :*

Anum Abdullah said...

thanks for tutor nya sis...menjadi jugak akhirnya..

Melodi Hikmah said...

Slm sis! Mcm mana nak centerkan kandungan sidebar mcm sis punya sidebar?