Add Me Follow Me Follow Me

Header Bergerak LEFT/RIGHT Bila Di Sentuh(Hover)

Posted by Mira Rasidi | 18 March 2012 | Comment
Oyeee..! Baru jer jap-jap tadi cikmeera buat Entri pasal SHINee Profile.Naik terbeliak biji mata mencari informasi pasal kumpulan ni.Amboi!Sampai macam tu sekali ye.Muahahah.Now..Masa untuk cikmeera kongsi tutor dengan korang pulak.Terasa serba salah yang teramat sangat kalau tak kongsi tutor dengan korang.Kalau cikmeera buzy tu lain cite la ye,Kekeke


OK. Korang.Hari ini jom kita tengok tutor yang sangat mudah ni erk...^ ^
Tutor yang dimaksudkan ialah cara buat header korang bergerak ke KIRI/KANAN bila bawa cursor sentuh pada header korang.



1.  Klik SINI dulu.


2.  Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates  
(Untuk langkah-langkah keselamatan,Backup Blog korang dulu yerk)


3.  Cari kod ini:(Bagi memudahkan pencarian,Tekan Ctrl F serentak.Kemudian,Copy Paste kod di bawah di kotak Find: & tekan Enter)
h1.title {
ATAU
#header h1 {
 ATAU
/* Content 

4.  Copy kod di bawah & Paste DI ATAS kod yang dicari tadi.
 #header:hover {
padding-right: 50px;
-webkit-transition-duration: 0.5s;
}

*Warna Biru: Boleh tukar kepada left/right
*Warna Hijau:Kalau nak lambatkan pergerakan bole tukar kepada 1,2,3, & lain-lain.....

4.  Preview.Kalau berjaya,Save.


# Jika korang tak jumpa macam kod di atas.Plez try & error erk.Cuba cari kod hampir-hampir sama seperti di atas.
Contohnya:
#header {
ATAU
/* Header 


Kemudian,Copy kod di STEP 4 & Paste di bawah kod yang dicari SELEPAS kod }


Siap.Preview + Save.



P/s: Oke.Selamat mencuba.Kalau tak berjaya jugak,Memang tak dapat nak ditolong da..Huhu


Credit untuk Amalina

 

No comments: