Add Me Follow Me Follow Me

Cara Semak Syarat Kelayakan Akademik ke IPTA (Guna Result SPM/STPM/Matrik)

Posted by Mira Rasidi | 17 March 2012 | 3 Comment
Hello.Assalamulaikum. Kepada adik2,kakak2 abang2 & geng2 semua.Tutor untuk hari ini khas cikmeera sediakan kepada bakal-bakal apply UPU.
So. Tutor ni dibuat khas untuk korang macam mana nak gunakan result peperiksaan korang tak kiralah sama ada SPM/STPM/Matrik bagi memastikan sama ada result korang melepasi syarat khas program atau tidak.Maksudnya,result exam korang layak atau tidak memohon sesuatu course dalam IPT tersebut.

Oke.Tak nak melengahkan masa dengan mukadimah yang panjang berjela-jela tu,Jom kita tengok STEPnya


1.  Pergi kepada>>>http://imascu.upu.mohe.gov.my/

2.  KLIK pada bahagian yang ditunjukkan pada contoh image bawah.

KLIK untuk tengok image lebih jelas


3. Isi apa yang diminta di bahagian MAKLUMAT PENGGUNA & KLIK kelayakan Akademik Korang.(Rujuk Pada Contoh Image Bawah)

KLIK untuk tengok Image lebih jelas


4.  Bila dah KLIK pada Kelayakan Akademik korang,Maka.Akan keluar macam ni>>>

KLIK untuk tengok image lebih jelas

#Disebabkan cikmeera lepasan STPM.,Cikmeera akan KLIK pada kelayakan Akademik STPM.Then, akan keluar macam contoh image di atas.So,cikmeera kena isi kedua-dua result sekali SPM & STPM.
Kiranya bergantung kepada kelayakan Akademik Korang.Faham?^ ^

Aha.Bila  dah isikan result korang bebagai tu, KLIK pada butang Seterusnnya yang ada kat BAWAH(macam contoh image di atas)


5. So.Akan keluar macam ni pulak>>>

KLIK untuk tengok image lebih jelas

#Pilih IPT yang korang nak & KLIK pada Semak Syarat Kelayakan


6. Siap.Skodeng-skodeng lah  course yang mana korang layak erk.

*Tanda maksudnya result korang memenuhi syarat untuk mohon course itu.
*Tanda maksudnya result korang tak memenuhi syarat untuk mohon course itu.
*Tanda        maksudnya result korang tak ditawarkan dengan course itu.
*Tanda     #     maksudnya sesuatu course itu dikenakan temuduga.

Just back balik kalau korang nak tukar kepada IPT lain.Ok?^ ^


P/s: OKe.Korang2 yang berkenaan,Selamat Mencuba yee.Ada apa2,jangan lupa roger2 dekat cikmeera yerk.Ha!Credit untuk cikmeera sekali.Hehe
Good LUCK!Chaiyok!Chaiyok!:)))


Sumber: mohe.gov.my



3 comments:

hahafyza said...

thankss Cik Meera ^^

Cikmeera said...

@hahafyzaWlcme dear^ ^

Anonymous said...

hye, nak tanye..
kenape saye check utk kelayakan matrik takde pun?