Add Me Follow Me Follow Me

Cara Letak Background Pada Blog Part 1

Posted by Mira Rasidi | 19 March 2012 | 4 Comment
Hello.Korang2 semua.
Cikmeera nak kongsi dengan korang macam mana nak letak background dekat blog korang.^ ^
Haha.Sorry sesangat.Sebab baru nak kongsi tutor ini.Saya lupa.Kehkeh
Oke2.Jom tengok STEP.Kacang jer..^ ^.Hihi.


1.  Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates

2.  Cari kod ini:
body {


3.  Copy kod dekat bawah & Paste DI BAWAH kod yang dicari tadi.
background-image:url(URL Background Korang);background-position:top center; background-attachment:fixed;
margin:0;

#Sebelom tu,tengok dulu sama ada di bawah kod body { ada kod background:$bgcolor; atau tidak.Kalau ada just delete & Paste kod baru di situ.Oke?



*Gantikan URL Background Korang dengan URL background korang suka.Boleh search kat google. Kemudian, upload di Photobucket & Copy URL Imagenya.

4.  Preview.Kalau jadi.Save je.


P/s: Semoga Berjaya.KLIK+Like Iklan Cikmeera Oke?Hihi.

4 comments:

farah hidayah said...

Salam kak,farah nak kemaskini blog farah.Then, background farah ada separuh hitam. Nape ek kak ? Boleh bantu tak ? Tq ^_^

Dhia Farzanna Haizar said...

Hi sis assalamualaikum,thanks for the all tutorial.i really love it.saya letak blog sis dalam senarai blog yang saya paling suka ya.thank you sangat sangat! ;D

Mira Rasidi said...

@farah hidayah hai dah solved probs ke? awk ada sentuh coding ke? or add on apa-apa?

Mira Rasidi said...

@Dhia Farzanna Haizar Thanks babe. .. Terharu itew... rajin-rajin la singgah lagi k