Add Me Follow Me Follow Me

Cara Letak Background & Border Pada Blockquote

Posted by Mira Rasidi | 27 March 2012 | 12 Comment
Twittt2!Twittt2!Assalamualaikum....Seperti yang dijanjikan,dua tuto untuk hari ini..Heheh.Baiklah,Sayangku semua..Korang mesti perasan dekat tuto cikmeera stil tak ada tuto untuk cantikkan blockquote kan?
Hehe.Actually cikmeera pown baru sedar dari mimpi yang selama ini dok bermimpi tuto  blockquote dah buat.Muahahah...Alih-alih belom la..Jangan heboh-heboh tau,Korang jer yang tau.KhihkhihTak boleh blah aku ni ,mintak jangan dihebohkan.Baik wat private ja blog ni.Kahkahkah.Memang Ntah APA-APAGrr~~.Soe.my nomel2 smua..Malu-Malu.Tutup Muka Jap.

Malu-malu >_<


Okeylah.Okeylah.Jom tengok Step buat Background & Border Pada Blocquote  teros.(Cakap Sambil tutup muka sebab malu.emmuahaha)


1.  Dashboard>Desidgn>Edit HTML>tick Expand Widget Templates

2.  Cari kod ini: 
.post blockquote {

Kemudian,korang DELETE semua kod yang ada di bawah .post blockquote { sampai kod  } & Replace dengan kod  ini. 
background: url(URL Background Di Sini);
border: 3px dotted #808080; 
padding: 7px; 
Code Border Di sini  
}

*AAA: Gantikan dengan URL Background korang suka.Boleh cari dekat Freebies cikmeera ja
*AAA: Saiz border korang.
*AAA: Pattern border korang.Boleh tukar kepada solid/dashed/dotted.
*AAA: Warna Border korang suka.Klik SINI kalau nak cari warna.
*AAA: Gantikan dengan kod bentuk border korang suka.Klik SINI untuk dapatkan bentuk-bentuk border.


3. Preview tengok.Tak ada masalah.Save sambil senyum lebar-lebar oke.^___^






P/s: Taktau nak cakap ape dah..Senyum jelah...^_________^

12 comments:

yaya c domo said...

maaf tnya... sy tak tau cm na mau buat... sy sudah try cari pekataan .post blockquote {
tapi teda d blog sy...
please ajar...

Cikmeera said...

@yaya c domoohyee...okey nanti cikmeera wat tuto yup.mmg ramai org mengalami mslh yg sama bila x jumpa .post blockquote.

Cikmeera said...

^ ^

yaya c domo said...

@Cikmeera
thanks ya..

Cikmeera said...

@yaya c domowlcme..tuto nyer da siap^^
http://cikmeeragadisapril.blogspot.com/2012/04/langkah-yang-perlu-diambil-jika.html

yaya c domo said...

@Cikmeera thanks ya... hehe.. dapat sudah... love u lah.. alalalah.. happy sesangat da ni.. dapat buat.. dah 3bln try tak dpt.. akhirnya d sini gak berjaya..

Cikmeera said...

@yaya c domowlcme^ ^..lega bila sis dah boleh buat^ ^

ana fatihah said...

wah,jadik!terima kasih banyak2 tau.. :D

Sya'z Craft said...

Nak tanya boleh tak nak tanya dashboard and design kat mana?

Sya'z Craft said...


Mira MeeraiKiroro said...

@Sya'z Crafthai, step yg dlm blog mira nih byk versi lama punya interface blog
so kalau confuse, maybe this tutorial can help u utk cari

http://meerasigadisapril.blogspot.my/2015/11/guardian-watson-special-offer_16.html

:)

Mira MeeraiKiroro said...
This comment has been removed by the author.