Cara Letak Background & Border di Sidebar Title

Posted by Mira Rasidi | 05 March 2012 | 7 Comment
Hello Readers.
Hari ini cik meera nak share satu lagi Tuto dengan korang.Tuto yang dimaksudkan adalah macam mana nak letak background & Border di Sidebar Title.Mungkin ramai yang dah tahu mengenai Tuto ni.Bagi yang dah tahu tu duduk senyap-senyap jer OK.Kekeke:P
Bagi yang belom tahu,Tahu ke Apa tu Sidebar Title?Hihi.
Kalau agak confus,Meh sini cik meera tolong jelaskan.  
Sidebar Title tu yang ada tajuk banyak2 kat sebelah kanan atau kiri blog korang yang selalu korang add gadget bebagai tu .Then,tambah macam-macam widget.
Err...Faham kawan2 semua?.Nak lebih jelas lagi boleh tengok image bawah.


Aha. Yang cik meera kotakkan itulah Sidebar Title.Faham semua?..Ngee~~
Folow STEP Jom.

1.  Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates

2.  Cari kod ini:
.sidebar h2 { 
 atau
h2 {

3. Jika di bawah kod yang di cari tadi seakan-akan kod seperti di bawah ini.TOLONG DELETE ye.


ATAUPUN
  KLIK untuk tengok image lebih jelas erk..

Then,Replace dengan kod yang ini. 
text-align:center; 
Code Border Di Sini
border: 2px solid #000000;
background : url(URL BACKGROUND);
font-family:Century Gothic
font-size:14px;
padding: 7px;
margin: 10px

*AAA: Kedudukan Title korang.Boleh tukar kepada left/right/center.
*AAA: Gantikan dengan bentuk border korang suka.Nak kod border? boleh Klik SINI
*AAA: Ketebalan Keliling Border korang nak.
*AAA: Keliling border boleh ditukar kepada solid/dashed/dotted/hidden
*AAA: Warna Keliling border.Nak kod warna klik SINI
*AAA: Gantikan dengan URL background korang suka.Just cari dekat mana-mana & Upload dekat Photobucket  .Kemudian, ambil URL imagenya.
*AAA: Jenis Font korang suka.Boleh cari di Microsoft Word je.
*AAA: Size font Title.Makin besar number,Makin besar size font
*AAA: Size Border korang.Makin besar number,Makin besar size border

4.  Preview.Kalau jadi Save.


P/s:Selamat mencuba OK^ ^


7 comments:

MISS ALYA HANAZIE said...

akak meera..alya dah try bnyk kali dah..but still x jadik .. mcm mane ni??

Cikmeera said...

ape pob nyer yunk...?
kod yg akak swoh cari tu jumpa ke x?
adik guna template ape?

Cikmeera said...

@CikmeeraYunk.aka dah cuba lg skali smua kod di atas.Tak ade mslh ape2 pown syg.maybe adik tsilap ape kowt.cuba lg erk..^ ^

MISS ALYA HANAZIE said...

@Cikmeera
btul lah kak meera alya rase alya yg salah kot.. alya try lagi ek..siap pakai kanta pembesar lagi ni ha.. he2 ...:3

rose merah said...

nape nooii tak jmpe expand widget templates??
help me!!!!

Norcahaya Ally said...

thanks buat tuto ni. menjadik!

julia littlenote said...

dah jadi ! hebat awak nie ...macam mana tau buat nie erk? leh share? hehe anyway saya dh follow awak .... can follow me too ? terima kasih !