Add Me Follow Me Follow Me

Cantikkan kotak komen

Posted by Mira Rasidi | 17 February 2012 | 16 Comment
Salam korang semua.Tanpa membuang masa korang jom kita belajar cara nak cantikkan kotak komen.Mungkin ramai yang dah tahu pasal tutorial ini kan?OK.Bagi yang dah tahu itu bagosla.Tapi yang masih tak tahu pasal tutorial ini,jom kita tengok sama-sama contoh ini.

 KLIK untuk tengok image lebih jelas erk...




Apa lagi,Jom ikot Stepnya:


1.   Dashboard>Design>Edit HTML>Tick Expand Widget Templates

2.  Cari kod ini:(Tekan Ctrl F serentak untuk mencari)
]]></b:skin>

3.   Kalau dah jumpa ,Copy kod di bawah ini pulak
#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#ff6699 !important;

-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;


padding:5px;

font-size:15px;

font-weight:bold;

border:1px solid #ff6699;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;

font-size: 17px;

border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
margin-top: -5px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;

font-size: 13px;

font-weight: normal;

margin-bottom: 20px;

border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
border-bottom: 1px solid #ff6699;

-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;

margin-top: -12px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}

3.   Paste di ATAS kod yang korang cari tadi.

Yang dibirukan,korang boleh tukar kepada dotted ataupun dashed
Yang dimerahkan,korang boleh tukar kepada warna kesukaan korang.Nak cari pelbagai warna boleh KLIK DI SINI

4.  Save.

5.  Bila dah save, korang kena setting ini dulu:

Pergi ke Settings> Comments>cari Comment Form Placement>tick >Save

6.View.Kalau jadi rojer2 kat cik meera yee.Ada masalah boleh tanya ok^ ^


P/s:SELAMAT MENCUBA.Nantikan tutorial:Cara letak icon di sebelah Author & Tarikh...:))

16 comments:

rAIHan said...

dah cuba..menjadi lah..thanx ya..

farah hidayah said...

Farah dah buat. Tak jadi pun meera. :)

Mira MeeraiKiroro said...

@farah hidayahdah cuba ikot semua step kat ats ke?

Mira MeeraiKiroro said...

@rAIHanwc:)

Che' Wiwek said...

sya nk tya, asl tk klua pown kotak komen cmtu erk?

Anis Najwa said...

x jadik... uwaaaaa

Mong Sya said...

Menjadi! thanks (=

Mira MeeraiKiroro said...

@Anis Najwa

sorry dear. dah ikot step by step ke?

ataupun kamu punye template x sesuai utk coding nih dear..soryy:-(

Mira MeeraiKiroro said...

@Mong Sya
okey Mong Sya. Selamat berbloggie. Peace^^V

SSurianah Yana said...

saya tidaklh pernh menjadi...adoi

SSurianah Yana said...

sukar mau kata!!..akhirnya mnjai juga....^^

Mira MeeraiKiroro said...

Amin..menjadi...^_^

Dita Umaya said...

Tq :D

Iska Liskrey said...

Kak blog saya tak bisa buat kotak komen macam ni..
gimana tuh? :(
saye dari indonesia

Help me :(

Mira MeeraiKiroro said...

To alls yang tidak menjadi bila guna tutorial ni, mungkin coding blog korang tidak sesuai . Sorru guestt. :(

Yang menjadi congrats okay

Mira MeeraiKiroro said...

@Iska Liskrey mungkin blog kamu coding lain skit. kenapa tak jd ye? tak jumpa code yang diminta ke?