Add Me Follow Me Follow Me

Permohonan ke IPTA lepasan SPM/STPM sesi 2012/2013

Posted by Mira Rasidi | 30 January 2012 | 2 Comment
:86:"Helo....Assalamualaikum..Have a nice day":86:

Heyyy! korang yang baru lepaz SPM/STPM tu da apply upu ke belom ni?....ha kalau belom lagi haruslah cepat-cepat memohon....,kalau lambat-lambat line busy la pulak nanti ...
hehehe...:face15:

Keee..., ade yang terlupa nak apply ni?? ataupun No PIN  pown belom beli lagi?...haa...,Janganla macam tuuu...,karang tak masuk IPTA la korang walaupown result SPM/STPM korang tu nanti gempak giler..Rugi Taw....:face59:

Sebot pasal apply upu ni,cik meera ingat nak sharing ngan korang macam mana nak apply IPTA bagi lepasan SPM/STPM...Iyela mungkin di antara korang ni da taw macam mana nak apply kan....??Bagoslaa..:1:

Bagi yang belom tau or stil aser confus macam mana apply jom tengok sini...Sharing Is Caring right???:face75:


1.  Klik di upu.mohe.gov.my
2.  Lepas klik link yang mira bagi tadi tu, dia akan keluar macam kat bawah tu
Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..

So bila da keluar macam image kat atas tu,korang boleh klik dekat bahagian yang mira bulatkan tu..kalau sebelah kiri bagi lepasan SPM dan kalau sebelah kanan pulak bagi lepasan STPM erk...

Hmmm...,disebabkan cik meera ni lepasan STPM cik meera akan :99: sebelah kanan laa... :face8:


3.  Bila da klik dekat bahagian macam arahan step 2 tu ,  dia akan keluar macam ni...
Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk. 

Sekarang klik apa yang patut dekat bahagian yang tulis Program Pengajian tu erk...
Bagi lepasan SPM, hanya ada  Jenis Permohonan & Program Pengajian sahaja..
Bagi lepasan STPM pulak ditambah dengan Kategori Permohonan... 
Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..
Lepas tu dia akan keluar perkataan  Masuk  macam ni ha...
Juz klik dekat bahagian yang cik meera bulatkan tu erk untuk Masuk



4. Lepas da klik dekat Masuk,dia akan keluar macam ni pulak

Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..

Korang klik la dekat bahagian yang ada tulis permohonan..Alahh...yang cik meera
bulatkan tu la erk,...
Tapi untuk lebih selamat dan meyakinkan korang..,pastikan korang baca panduan permohonan tu terlebih dahulu sebelum nak klik bahagian permohonan tu erk...



5. Maka..,naikla seperti ini:
Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..

Sekarang isi apa yang patut yee..Lepaz tu klik dekat  seterusnya>>  yee..
Dekat bahagian yang cik meera bulatkan tu korang kena masukkan No Pin yang korang beli dekat BSN tu la erk...

Kawan-kawanku stil bole follow cik meera lagi ke ni??? takk bole harap bagi taw yee..hehe :123:






6.  Haa..ambik skang keluar macam ni pulak...

   Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..

Ha apa lagi..isi la apa yang patut....& klik simpan seperti yang telah dibulatkan tu yee  untuk continue
step seterusnya sehingga la siap..
 
Owk all..???:face8:

Cik meera harap korang boleh follow yee....dan teros follow dengan step seterusnya mengikut step-by-step yee sayanggg....hehehe



"Selamat memohon yee..hehe"


Nota Kaki Cik Meera
Ada sebarang masalah tentang tutorial nie....??jangan malu dan segan ..bole bertanya..hehe

2 comments:

teddyziouscapellostellato said...

HYE..KAK SYA LPSAN STPM 2010..DN DIA DH BLI NO.PIN..MASALAHNYA,KATEGORI PERMOHONAN TAK DA STPM 2010..CUMA STPM 2012..TOLONG K..apa kak sy slh bli no.pin upu or how is it?

teddyziouscapellostellato said...

kak sy lpsan stpm 2010..dia nk ambi degree punya cos bkn diploma.masalahny bhgian kategori permohonan cuma da stpm 2012 xda stpm 2010..fhm x?...kak sy nk cuba msuk dgree bukan diploma..