Add Me Follow Me Follow Me

Buang Shadow pada keliling Blog

Posted by Mira Rasidi | 31 January 2012 | 6 Comment
Tadi,Cik meera ada ajar cara untuk tukar  header yang warna putih tu kepada transparent header kan?Tapi,cuba korang tengok,walaupun header dah jadi Transparent tapi tetap ada shadow dekat keliling blog tu kan?

Owk......Tanpa membuang masa,jom kite selesaikan masalah ni....




1.   Dashboard>Design>Edit HTML>Tick Widget Templates

2.   Cari kod ini:
/* Content
/* Content itu akan jumpa macam bentuk kod kat BAWAH dalam Edit HTML.

Contoh>>>
 /* Content
----------------------------------------------- */

kalau tak jumpa jugak , cuba cari kod ini pulak:

.content-outer {
 
ataupun lebih kurang sama dengan kod-kod kat atas...Laen belog laen coding nye....Nak selamat,Download Full Template dulu erk...Manala taw...kowt2 error ke kan...


3.  Bagi yang dah jumpa   /* Content  or .content-outer ,cari kod seakan macam kad bawah ni.

Contoh>>>>

.content-outer {
  -moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);
  -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;
  box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);

 
4.  Delete semua kod di BAWAH .content-outer {    dari   -moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);  sehingga   box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);

5.  Preview.Kalau jadi,Save.


Bagi yang tak paham or ade masalah,Sila Lah bertanya.
Kalau menjadi,Komen jugak yee...sekurang- kurangnya cik meera tau,Tutorial yang cik meera bagi ni menjadi..heheh

Cara tukar kepada Transparent Header/Buang Header (untuk Simple Template)

Posted by Mira Rasidi | | Comment
Korang.Hari ni cik meera nk share dengan korang cara-cara nak buat Transparent Header....Transparent Header ni khas untuk Simple Template

Jom Kita tengok contoh ni dulu.

Header asal warna putih.Contoh>>>


Tukar menjadi  Header Transparent.Contoh>>>




Apalagi,JOM kite tengok step nya:


1.   Dashboard>Design>Edit HTML>Tick Expand Widget Templates

2.   Cari kod ni:

 /* Mobile

(Untuk memudahkan pencarian Copy kod di atas  kemudian tekan Ctrl F secara serentak.&  Seterusnya Paste kod yang di Copy tadi ke ruang kosong Find: & tekan Enter)



3.   Copy kod ini:
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent;}.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}.tabs-inner .widget ul { margin: 0px -15px;}.content-inner{padding: 0px;}

4.   Paste ATAS  /* Mobile

5.   Preview.Kalau jadi,Save je.


Cuba tengok,still ada shadow kat keliling blog kan?
Ini cara untuk buang Shadow tersebut:-

1.   Dashboard>Template>Edit HTML>Tick Expand Widget Templates

2.    Cari kod ini:-
.content-outer {   yang berada di bawah     /* Content

3.   Buang kod di bawah  .content-outer. Contoh kodnya:-
-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);  -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);  -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333; box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);

DELETE yer...

4.  Preview. Kalau berjaya. Save.


Selamat Mencuba...:face75:

8 Hal Tercantik Di Dunia

Posted by Mira Rasidi | | 2 Comment
Hello.Assalamualaikum...First Post Wonderful Cik Meera ni, Cik Meera nak share dengan korang 8 Hal Tercantik Di Dunia.Korang.Da pernah tengok ke belom ni?....Hmm,maybe ada yang sudah & ada yang belom kan?heheh....

Owk,bagi belom tau pasal 8 Hal Tercantik di dunia ni,jom kite tengok ramai-ramai sambil menambah ilmu pengetahuan...ngee~~




1.Mata tercantik di dunia,dari Afghanistan

2.Kuda tercantik di dunia,Arabian


3.Kota tercantik di dunia , Vancouver,Canada


4.Air terjun tercantik di dunia,air terjun Niagra,US & Canada


5.Jembatan tercantik di dunia,Japan


6.Rumah tercantik di dunia, Situated in Barcelona, Spain.Pemilik pemain bola sepak terkenal,Ronaldhino


7.Tanaman tercantik di dunia,berbentuk seperti gelembung air


8.Anak Kecil tercantik di dunia,Fatima dari Morrocco



Camne korang terkata ke ?tak terkata?cantik tak??cik meera first2 tengok 8 Hal Tercantik Di Dunia ni pown tak terkata tau....


Owk...
Peace Yo!!!




Nota Kaki Cik Meera
Cik Meera dilanda confus...




Cara Hilang Shadow/Background Header

Posted by Mira Rasidi | 30 January 2012 | Comment
Assalamualaikum...
Tuan2 & Puan2
Makcik2 & Pakcik2
Kawan2 & Rakan2
serta....Hadirin Hadirat sekalian...kekeke.
uisshhh,
Intro cik meera,ade ala-ala motivater tak?
kee....ala2 intro macam orang nak promot barang/produk..
ngee~~
Ape2 pown tak kesahla....yang penting dengan niat yang baek...:face64:


Baeklah...,tanpa membuang masa..Jom kita ambik tahu bagi sesiapa yang nak tahu cara nak hilangkan shadow/background header pada blog.hehe




Jom tengok step bawah:


1. Log In>Dashboard>>Design>>>Edit HTML

2. Cari kod ini (Boleh tekan Ctrl F serentak & pastekan kod di bawah untuk memudahkan korang mencarinya) :

position: absolute;


Ok.da jumpe?kalau tak jumpa..cik meera tak dapat nak tolong...hehe..yang ni je yang cik meera tau.


3. Bagi yang da jumpe kod tu,cuba korang tengok kad bawah kod yang korang carik tadi ada height & weight.

Ni ha, macam kod kat bawah ni yang cik meera highlightkan dengan warna biru ni:

position: absolute;
z-index: 1;
height: 400px;
width: 100%;
background: $(body.background);
$(body.background.override)
}


4. Kalau da jumpa,korang tukarkan width:100% kepada width:0%.

5. Korang preview dulu.Kalau tak ada masalah, Save sahaja.

6. Siap. Selamat Mencuba.


Sila Komen kalau ade yang tak kena yee..hehe

Permohonan ke IPTA lepasan SPM/STPM sesi 2012/2013

Posted by Mira Rasidi | | 2 Comment
:86:"Helo....Assalamualaikum..Have a nice day":86:

Heyyy! korang yang baru lepaz SPM/STPM tu da apply upu ke belom ni?....ha kalau belom lagi haruslah cepat-cepat memohon....,kalau lambat-lambat line busy la pulak nanti ...
hehehe...:face15:

Keee..., ade yang terlupa nak apply ni?? ataupun No PIN  pown belom beli lagi?...haa...,Janganla macam tuuu...,karang tak masuk IPTA la korang walaupown result SPM/STPM korang tu nanti gempak giler..Rugi Taw....:face59:

Sebot pasal apply upu ni,cik meera ingat nak sharing ngan korang macam mana nak apply IPTA bagi lepasan SPM/STPM...Iyela mungkin di antara korang ni da taw macam mana nak apply kan....??Bagoslaa..:1:

Bagi yang belom tau or stil aser confus macam mana apply jom tengok sini...Sharing Is Caring right???:face75:


1.  Klik di upu.mohe.gov.my
2.  Lepas klik link yang mira bagi tadi tu, dia akan keluar macam kat bawah tu
Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..

So bila da keluar macam image kat atas tu,korang boleh klik dekat bahagian yang mira bulatkan tu..kalau sebelah kiri bagi lepasan SPM dan kalau sebelah kanan pulak bagi lepasan STPM erk...

Hmmm...,disebabkan cik meera ni lepasan STPM cik meera akan :99: sebelah kanan laa... :face8:


3.  Bila da klik dekat bahagian macam arahan step 2 tu ,  dia akan keluar macam ni...
Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk. 

Sekarang klik apa yang patut dekat bahagian yang tulis Program Pengajian tu erk...
Bagi lepasan SPM, hanya ada  Jenis Permohonan & Program Pengajian sahaja..
Bagi lepasan STPM pulak ditambah dengan Kategori Permohonan... 
Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..
Lepas tu dia akan keluar perkataan  Masuk  macam ni ha...
Juz klik dekat bahagian yang cik meera bulatkan tu erk untuk Masuk



4. Lepas da klik dekat Masuk,dia akan keluar macam ni pulak

Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..

Korang klik la dekat bahagian yang ada tulis permohonan..Alahh...yang cik meera
bulatkan tu la erk,...
Tapi untuk lebih selamat dan meyakinkan korang..,pastikan korang baca panduan permohonan tu terlebih dahulu sebelum nak klik bahagian permohonan tu erk...



5. Maka..,naikla seperti ini:
Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..

Sekarang isi apa yang patut yee..Lepaz tu klik dekat  seterusnya>>  yee..
Dekat bahagian yang cik meera bulatkan tu korang kena masukkan No Pin yang korang beli dekat BSN tu la erk...

Kawan-kawanku stil bole follow cik meera lagi ke ni??? takk bole harap bagi taw yee..hehe :123:






6.  Haa..ambik skang keluar macam ni pulak...

   Klik dekat image  kalau nak tengok lebih jelas erk..

Ha apa lagi..isi la apa yang patut....& klik simpan seperti yang telah dibulatkan tu yee  untuk continue
step seterusnya sehingga la siap..
 
Owk all..???:face8:

Cik meera harap korang boleh follow yee....dan teros follow dengan step seterusnya mengikut step-by-step yee sayanggg....hehehe



"Selamat memohon yee..hehe"


Nota Kaki Cik Meera
Ada sebarang masalah tentang tutorial nie....??jangan malu dan segan ..bole bertanya..hehe

cara download font comel-comel

Posted by Mira Rasidi | | Comment
Assalamualaikum....

Korang.Malam-malam macam ni selalunya korang buat apa erk???Hmmm.Kalau cik meera pulak free-free macam ni...,online jee ataupown layan belog ....Hehe:face42:
Tapi malam ni cik meera busykan diri download font yang comel-comel coz da bowink gler tengok font dalam Laptop cik meera ni...

So,cik meera ingat nak tolong jugak korang yang tak tahu cara macam mana nak download font yang comel-comel ni.....

      JOM ikut Step ni.....
     
  1. Untuk cari font klik di sini 
     2.  Korang boleh KLIK dekat All new fonts untuk font yang lebih banyak lagi
Klik untuk image lebih jelas erk...



      3.  Lepas tu KLIK dekat bahagian download tuu...
Klik untuk image lebih jelas erk...

      Lepaz da KLIK download,akan keluar macam ni
 Klik untuk image lebih jelas erk...

          Just KLIK butang Save File dan kemudian KLIK OK yee..
          Tunggu kejap untuk  proses download...Siap download...


Tapi tak siap lagi tau...lepaz download,korang pegi dekat sini pulak

 Klik untuk image lebih jelas erk...

          Then,KLIK dekat font yang korang baru download tuu...



       4.   Kemudian akan keluar macam ni
      Klik untuk image lebih jelas erk...

            So,Juz KLIK dekat bahagian yang cik meera tunjuk di image tu erk.....



      5.     Lepaz tu...KLIK Install seperti yang cik meera tunjuk kat image bawah ni




      6.     Siap. So korang boleh tengok dekat Mikrosoft Word di bahagian font untuk pastikan font yang korang download tu ada erk....Mudah kan???

Kalau tak de,cepat komen kat cik meera erk...hehehe



PERINGATAN!!! KALAU  TAK MENJADI MUNGKIN KORANG KENA DOWNLOAD NI DULU...




Nota Kaki Cik Meera
Hehe...saya budak baru belaja nak buat tutorial..salah dan silap harap maap yee...:)))

















   















List of Asian Drama(About disease/cancer)

Posted by Mira Rasidi | | Comment
Assalamualaikum....Salam sejahtera ....
Cik meera ucapkan kepada semua....:95:
ngee

Sebelum tuu,cik meera nak ucapkan "Selamat Tahun Baru Cina"
kepada semua masyarakat Cina di Malaysia
daaaann.........,
masyarakat Cina di seluruh dunia(diorang kenal ko cik meera ???Ahhh..!tak kesahla....)
heheheh


Korang,cuti-cuti ni, apa planning korang??bercuti bersama orang tercinta ke?Haa..!Balek kampung erk?Kee,,shopping jee.., coz gaji masuk awal kan..(eleh macam orang yang ngah tulis ni keje ...Taw jee gaji masuk awal..heheheh:face39:).Ataupown duduk kat umah jee macam cik meera ni...hihihih.Kalau dok umah pown owk ape...Bole restkan badan-badan yang penat bekeje tu kan ,sambil-sambil berhibur tengok movie or layan astro jeee...hehehe.Cam cik meera ni laenla,kat umah jee..almaklumla...,baru abez study la katekan..heheh

Owk disebabkan cik meera ni salah sorang yang asalkan time free kat umah jee nak layan movie or drama,cik meera ingat nak sharing list-list drama/movie best-best ngan korang...Tapi cik meera bagi ikot genre cerita la erk...hehe

Hmm..cik meera ingat first sharing cik meera dalam Jom Santai Jap ni,cik meera nak sharing list drama asia selain drama malaysia yang cik meera tahu yang salah satu watak pelakon dalam drama tersebut memegang  watak sebagai penghidap disease(penyakit lorh.....)

Owk ollllsss....................,
Jom layan cite2 disease japp......



 LIST OF DISEASE DRAMA


1. Why Why Love (Taiwenese Drama)   2007


Rainie Yang sebagai Tong Jia Di
 Mike He sebagai Huong Da(menghidap penyakit Wilson)
 Kingone Wang sebagai Huo Yan

Jom tonton di youtube:
Why Why Love with eng subs
Why Why Love with Malay subs




Vic Chou sebagai Qi Wei Yi(menghidap Kanser Hati)
Park Eun Hye sebagai Zhao Shen Shen


Jom tonton di youtube:
Silence with Indonesia subs



3.   Roseate Love(Taiwenese Drama)   2009


Tender Huang sebagai Ning Zi Da(menghidap Kanser)
Rachel Liang sebagai Wang Xiao Zi
Denny Huang sebagai Ning Ji Fei
Xu Liang Yu sebagai Lin Nuo
Tiffany Xu sebagai Mina


Jom tonton


4.   Meteor Shower Season 2(Chinese Drama)   2010


Zheng Shuang sebagai Chu Xuan
 Zhang Han sebagai Murong Yunhai
Yu Haoming sebagai Duanmu Lai(menghidap penyakit Huntington)
Wei Chen sebagai Yu Shuo
Zhu Zixiao sebagai Shaguan Ruiqian


Jom tonton:



5.   I'm Sorry I Love You(Korean Drama)   2004

So Ji-sub sebagai Cha Moo-hyuk
Im Su-jeong  sebagai Song Eun-chae
Jung Kyung Ho sebagai Choi Yoon(mengalami masalah jantung)


Jom tonton di youtube:




Choi Ji-woo sebagai Han Jung-suh(menghidap kanser mata)
  Kwon Sang Woo sebagai Cha Song-joo



Jom tonton di youtube:



9.   My Love Patzzi(Korean Drama)   2002
Jang Na Ra sebagai Yang Song Yi
Kim Rae Won sebagai Kim Hyun Sung(mengalami masalah jantung)
Kim Jae Won sebagai Kang Seung Joon
Hong Eun Hee sebagai Eun Hee Won

Jom tonton:


8.   Koizora(Japanese Drama)  2008

Mizusawa Elena sebagai Tahara Mika
Seto Koji sebagai Sakurai Hiroki(Hiro)(menghidap Kanser Otak)


Jom tonton di youtube:


10.   Love Beyond Frontier 2/Ubut Rak Kham Koh Fah 2(2009)


Mike (Pirath Nitipaisalkul) sebagai Mike(menghidap Kanser Otak)
Jarinporn Joonkiat sebagai Ple


Jom tonton di youtube:






Arthit Tangsawadrat(Ryu) sebagai Ryu(mengalami masalah Jantung)
Nathalie Davis(Nathalie) sebagai Nathalie


Jom tengok di youtube:



Selamat Menonton^ ^